Dào 倒 – להפוך, לשנות כיוון, להיפך
Mǎ 馬 – סוס
Zhēn 針 – מחט
Fǎ 法 – שיטה
בטכניקת Dao Ma דוקרים 2-3 מחטים בסמיכות. כאשר דוקרים בצורה כזו אנחנו מגבירים את עוצמת הצ’י המושגת כתגובה לדיקור, הצ’י מחליף כיוון וקופץ בין המחטים.
מאסטר טונג האמין שבמחלה כרונית, הרקמה המחברת מאבדת מהגמישות ומהחיוניות שלה ונוצר Bì Zhèng שזה ראומטיזם (שיגרון). הוא שם לב ששימוש במחט אחת אינו גורם לתוצאות מספיק טובות ופיתח שיטה של שימוש ב 2-3 מחטים אחת ליד השניה[1]. הוא מצא שטכניקה זו יעילה לפתיחת חסימות, להשפעה על כל האיברים בגוף ולהגברת תחושת ה- Da Qi.
חשוב לי לציין שבמאמר זה אני משלב שתי גישות יחדיו, האחת של Young Wei-Chieh שהיה תלמידו הישיר של מאסטר טונג, והשנייה של Dr. James H. Maher שלמד אצל כמה מטפלים שנמנו על תלמידיו הישירים של מאסטר טונג. מזה מספר שנים אני משתמש בשתי הגישות ורואה תוצאות מאוד יפות, שילוב של שני המקורות נותן תמונה רחבה יותר של הטכניקה המופלאה הזו.
מאפיינים של טכניקת ה- Dao Ma
קבוצות ה- Dao Ma מורכבות בעיקר מהנקודות המיוחדות של מאסטר טונג, אבל גם מנקודות של 14 הערוצים הראשיים ונקודות אקסטרה נוספות. אצל Young Wei-Chieh קבוצות ה- Dao Ma מורכבות מנקודות שנמצאות על אותו הערוץ או נקודות בין שני ערוצים, אצל H.Maher קבוצות ה- Dao Mao יכולות להיות מורכבות גם מנקודות על כמה ערוצים (ראה בהמשך: שלוש המחטים הרוחביות ו- משולש 3 המחטים).
טיפול באזור שלם
כאשר דוקרים נקודה, מטפלים באזור הנקודה. לעומת זאת, כאשר דוקרים שתי נקודות באותו אזור, נוצר ביניהן קו, מעין חוט מקשר, וע”י כך מטפלים באזור מפושט.
צמדי נקודות
כאשר משתמשים בשתי נקודות בטכניקת ה- Dao Ma זה כמו להשתמש בשני טעמים ברפואת הצמחים. לדוגמא, שימוש בטעם החריף שפותח עם הטעם המר, שמוריד מטה. יחדיו, שני הטעמים פותחים ומורידים. או מההיבט של 5 התנועות: כשדוקרים את Liv-2 נקודת האש ביחד עם Liv-3 נקודת האדמה בטכניקת ה- Dao Ma, נוכל לטפל בבעיות של אש ואדמה. או למשל שימוש ב- St44 נקודת המים יחד עם St-43 נקודת העץ, מטפל בהפרעות של מים ועץ. שני השילובים הם מאוד חזקים בגלל שמדובר במעגל היצירה של 5 התנועות, בדוגמא הראשונה האש מזינה את האדמה ובדוגמא השנייה המים מזינים את העץ.
על מנת להבין לעומק את האקופונקטורה של מאסטר טונג, חשוב להבין שהערוץ הוא הרבה יותר חשוב מהנקודה. נקודות הינן צמתים של שינוי בהתמרת הצ’י של המרידיאן, אבל השינוי לא מתרחש בבת אחת אלא בצורה הדרגתית. למשל ב- Pc-7, להתמרת הצ’י יש אופי של אדמה אבל ככל שההתמרה של הצ’י מתקדמת לכיוון Pc-5 היא משתנה למתכת. בין Pc-7 ל- Pc-5 אנחנו מוצאים את Pc-6 ולכן באזור Pc-6 יש לנו מעבר בין אדמה למתכת ובדרך זו יש לנקודה תכונות של אדמה ומתכת. זו אחת הדרכים להסביר את התפקודים של Pc-6, מצד אחד Pc-6 משפיעה על החזה (מתכת ריאות) ומצד שני יש לנקודה השפעה על הקיבה (אדמה).
הרבה מהנקודות של מאסטר טונג נמצאות בין הנקודות של 14 המרידיאנים הראשיים ולכן הן מקבלות את התכונות הן מכאן והן מכאן, למשל 77.18 Shen Guan, נקודה ראשית לחיזוק של הכליות, נמצאת 1.5 צון דיסטלית ל- Sp-9 נקודת המים. 77.18 נמצאת בין נקודת המים Sp-9 לנקודת המתכת Sp-5, המתכת מזינה את המים ולכן לנקודה יכולת לחזק את המים והכליות. דוגמא נוספת הנקודה 11.17 Mu , שנמצאת על ערוץ ה- Yang Ming של היד, בין נקודת המתכת Li-1 נקודת המים Li-2. מצד אחד ל- 11.17 השפעה על המתכת והיא יכולה לטפל באקזמה של כפות הידיים, נזלת וסינוסיטיס, ומצד שני היא יכולה לטפל בהיפראקטיביות של אש הכבד בגלל ההשפעה שלה על המים.
מקדמת זרימה חופשית ב- San Jiao
אחד העקרונות הבסיסיים של הרפואה הסינית הינו הקשר שבין המקרוקוסמוס למיקרוקוסמוס שבא לידי ביטוי דרך התיאוריה של ה- Tai Ji. תיאורית ה- Tai Ji התפתחה לאחר שושלת Song, שמלומדיה הניאו-קונפוציאניים אמרו: “האדם מתקיים ביקום ויש יקום בתוך האדם”. Zhu Xi משושלת Song אמר: “לכל דבר יש Tai Ji”, על פי תיאורית ה- Tai Ji השלם נושא בתוכו את המקומי והמקומי משקף את השלם. גם האדם הינו יקום קטן ולכן בכל חלק של גוף האדם מתגלה כל הגוף כשלם, למשל באבחון על פי הלשון והדופק או באוריקולותרפיה.
בטכניקת ה- Dao Ma לרוב אנחנו משתמשים ב- 3 מחטים הקרובות אחת לשנייה ובאותו האזור. על פי תיאוריית ה- Tai Ji הקטן[2], מחטים באזור אחד משפיעות על שלושת המחממים וע”י כך על כל הגוף ולכן יש לדיקור כזה יכולת לקדם זרימה חופשית דרך שלושת המחממים, דבר המגביר את אפקט הטיפול ומשפיע על כל האיברים.
השפעה על כל הגוף
הרבה פעמים במחלות מורכבות יש מעורבות של כמה איברים שמשפיעים אחד על השני. מכיוון שטכניקת ה- Dao Ma מווסתת את שלושת המחממים ומשפיעה על כל האיברים, היא נחשבת טכניקה מאוד טובה לטיפול במחלות עם מעורבות של כמה מערכות.
Da Qi חזק
השימוש ב- 2-3 מחטים על אותו האזור מאפשר להשיג Da qi חזק דבר המגביר את אפקט הטיפול.
טכניקת ה- Dao Ma שורשים עמוקים בעבר
אחת השאלות המעניינות בנוגע להתפתחות האקופונקטורה היא מה קדם למה, נקודות הדיקור לערוצים או הערוצים לנקודות הדיקור? ב- 1000 השנים האחרונות היה מקובל לחשוב שבהתחלה גילו את הנקודות ואז חיברו ביניהן על מנת ליצור את הערוצים.
בחפירות ארכאולוגיות שנערכו ב- 1973 בסין שנקראות חפירות Mǎ wáng duī, חל שינוי בחשיבה של החוקרים שעוסקים בהיסטוריה של הרפואה הסינית. בחפירות אלו התגלו מספר ספרים הכתובים על משי, רצועות במבוק ועץ. מבין ספרי המשי 11 היו על רפואה[3]. הספרים הללו נחשבים לספרי האקופונקטורה העתיקים ביותר. באחת המגילות יש תיאור של 11 ערוצים ומסלוליהם והמחלות שקשורות אליהם, אין אזכור לנקודות אקופונקטורה. כתוצאה מהממצאים התרחש שינוי בחשיבה. היום החוקרים סבורים שהרעיון של הערוצים קדם לגילוי נקודות הדיקור. לפני השימוש במחטים השתמשו באבנים שנקראות Bian, שבעזרתן עשו סטימולציה לאזור מסוים על מנת לטפל בסימפטומים ספציפיים. עם התקדמות האקופונקטורה והיכולת לעבד מתכות למחטים דקות יותר, האזורים הצטמצמו והפכו לנקודות[4]. על ערוץ ה- Shao Yin של היד נשאר זכר לאותם אזורים, הנקודות Ht-7,6,5,4 נמצאות ממש קרוב אחת לשנייה ומייצגות אזור, בעוד שלאורך הערוץ עד למרפק אין נקודות.
טכניקת ה- Dao Ma באקופונקטורה של טונג מצביעה על כך שלאקופונקטורה של טונג יש שורשים נטועים בעבר הרחוק, מכיוון שבטכניקת ה- Dao Ma אנחנו מטפלים באזור בעזרת 2 או 3 מחטים.
סידור המחטים
בטכניקת ה- Dao Ma משתמשים ב- 2-3 מחטים ב- 3 קונפיגורציות שונות:
- רציף.
- רוחבי.
- משולש.
3 המחטים הרצופות
המחטים מסודרות בקו רציף על אותו הערוץ או בין שני ערוצים. משתמשים ברצף הזה בעיקר לשינויים פתולוגיים של אברי ה- Zang Fu, הפרעות של הערוץ, הפרעות כאב וטיפול מונע.
סדר הכנסת המחטים בסידור הרציף – 3 אפשרויות:
1. אמצעית – עליונה – תחתונה
דוקרים את הנקודה האמצעית שבדר”כ לפי המחט הזאת מוצאים את המיקומים של שתי הנקודות האחרות, ולאחר מכן דוקרים את שתי הנקודות הנוספות משני הצדדים. למשל בקבוצת ה- Dao Ma שנקראת Sìmǎ ומורכבת מ:
- 88.17 סוס מהיר אמצעי Sìmǎ zhōng 駟中 נדקרת ראשונה.
- 88.18 סוס מהיר עליון Sìmǎ shàng 駟上 נדקרת שניה.
- 88.19 סוס מהיר תחתון Sìmǎ xià 駟馬下 נדקרת אחרונה.
2. שמיים – אדם – אדמה
ישנן נקודות באקופונקטורה של טונג עם המילים שמיים, אדם ואדמה בשמן, תמיד דוקרים את השמיים ראשונה, האדם שניה ואדמה שלישית, למשל בקבוצת ה- Dao Ma שנקראת שלושת הקיסרים:
- 77.18 קיסר שמימי Tian huang fu 天皇副 נדקרת ראשונה.
- 77.21 קיסר האדם Ren huang 人皇 נדקרת שניה.
- 77.19 הקיסר הארצי Di huang 地皇 נדקרת אחרונה.
3. דיקור עם כיוון הזרימה בערוץ
מחדירים את המחט הראשונה בתחילתו של הערוץ (על פי התמרת הצ’י של המרידיאן[5]), את המחט השנייה במרכז והשלישית אחריה. משתמשים ברצף הזה בעיקר לשינויים פתולוגיים של אברי ה- Zang Fu, הפרעות של הערוץ, הפרעות כאב וטיפול מונע. למשל ב-[6]Dm 33-11 (שלוש המחטים של הלב) הכוללת את Pc-7, Pc-5 ו- Pc-4, לטיפול ב- הפרעות נפש, רוגז, אינסומניה, חרדה, פאניקה מלווה ברעד, דיכאון, פלפיטציות, אנגינה פקטוריס, טכיקארדיה, CVA הגורם לאיבוד של הקול ואפזיה, דיסמנוריאה, כאב של מרפק, CTS.
3 המחטים הרוחביות
בסידור הזה 3 המחטים מסודרות בקו רוחבי כאשר כל מחט נמצאת על ערוץ אחר, בדר”כ משתמשים בסידור הזה לטיפול בכאבים באזור מסוים.
למשל בקבוצת ה- Dm 22-02 (שלוש המחטים של פרק כף היד[7]) לטיפול בהפרעות של העקב כגון דורבן, סכיאטיקה, המיפלגיה, הרעלת מזון, הרעלת תרופות וכאב באזור הרחם.
ניתן גם לשלב נקודות על 14 הערוצים הראשיים עם נקודות הנמצאות בין 14 הערוצים הראשיים, למשל בקבוצת Dm 88-05 הכוללת את 88.25, 88.26 ו-88.27.
- 88.25 תשע המייל המרכזית (מקבילה ל- Gb-31), נמצאת על ערוץ ה- Shao Yang של הרגל, הנקודה המרכזית.
- 88.26 תשע מייל העליונה, נמצאת בין ערוץ ה- Shao Yang של הרגל לבין ערוץ ה- Yang Ming של הרגל.
- 88.27 תשע המייל התחתונה, נמצאת בין ערוץ ה- Shao Yang של הרגל לבין ערוץ ה- Tai Yang של הרגל.
קבוצת ה- Dao Ma 88-05 מטפלת ב: כאב גב טורקלי ותחתון, כאב צווארי, המיפלגיה, נימול לאורך הזרוע והיד, כאב של הירך, כאב ראש, סחרחורת, כאב ונפיחות של הבטן, אורטיקריה.
משולש 3 המחטים
פחות נפוץ. 3 המחטים מסודרות באזור מסוים בצורה של משולש, שתי מחטים על אותו הערוץ ומחט שלישית על ערוץ האחר. את שתי הנקודות על אותו הערוץ דוקרים ראשונות ולאחר מכן את המחט השלישית דוקרים בקודקוד של המשולש על הערוץ שנמצא קרוב לערוץ הראשון. המחט השלישית נקראת מחט מכוונת שמטרתה לכוון ולהוביל את המיקוד הקליני של שתי המחטים הראשונות.
ניתן להשתמש בסידור הזה יחד עם נקודות של 14 הערוצים הראשיים ביחד עם נקודות אקסטרה בעיקר לטיפול בהפרעות מקומיות. למשל Dm 77-04 שלוש המחטים של הברך, שכוללת את St-35 בקודקוד של המשולש ביחד עם Xi Yan(MN-LE-16) ו- Gb-34 לטיפול ב: שיתוק של הגפיים התחתונות, הרדמות של הרגל, שינויים פתולוגיים של מפרק הברך, נפיחות וכאב של המרפק.
דוגמא נוספת: Dao ma שלוש המחטים של פריחת השזיף לטיפול בהפרעות גניקולוגיות, הכוללת את: St-27 בי לטרלי יחד עם Cv-4 באמצע, המשמשת כמחט מובילה.
יצירתיות
הדבר היפה בטכניקה הזו ובכלל באקופונקטורה של מאסטר טונג, שלאחר שמבינים את העקרונות של האקופונקטורה ניתן להיות מאוד יצירתיים ולגלות קבוצות Dao Ma חדשות. למשל קבוצה Dm שאני מאוד אוהב להשתמש בה היא שילוב של Sp-6, Liv5, ו- Ki-9, אני קורא לקבוצה הזאת הצטלבות של שלושת היינים של הרגל. אני משתמש בקבוצה בעיקר כשיש מעורבות של שלושת ערוצי היין של הרגל. אפשר לדקור בצד הנגדי את Pc-6 נקודת ההתלכדות של ערוץ ה- Yin Wei Mai הקושר יחדיו את כל היין, על מנת להגביר את אפקט הטיפול. מלבד היכולת לטפל בשלושת ערוצי היין של הרגל יש לקבוצה השפעה על הלב. Ki-9 היא גם נקודת ההצטברות של ה- Yin Wei Mai ולכן היא מפעילה את הערוץ. בנוסף השילוב של Liv-5 ביחד עם Pc-6 מחליק את תנועת הצ’י, כמו לקחת בד מקומט ולנער אותו על מנת ליישר את כל הקמטים ועל מנת לאפשר לצ’י לנוע בצורה חלקה ללא מחסומים[8].
הערות
1. Advanced Tung Style Acupuncture The Dao Ma Technique / James H. Maher P.7.
2. על פי ה- Tai Ji הקטן כל אזור שנבחר בגוף משקף את כל הגוף, למשל הפנים, הלשון, העורק הרדיאלי ליד פרק כף היד, כל עצם בגוף וכ’ו.
3. China: Five Thousand Years of History & Civilization / The Editorial Committee of Chinese Cilvilization: A Source Book
4. The journal of Chinese Medicine, number 102, Iintroduction to Neijing Classical Acupuncture Part II: Clinical Theory / Edward Neal
5. חשיבות התיאוריה המרידיאנית ככלי טיפולי מאת שון גודמן
6. כאשר מופיע Dm ליד המספר של הנקודה זה מתייחס למספור של James H. Maherבספרו Advanced Tung Style Acupuncture The Dao Ma Technique.
7. Advanced Tung Style Acupuncture The Dao Ma Technique / James H. Maher P.68.
8. Applied Channel Theory in Chinese Medicine / Wang Ju-Yi’s Lectures on Channel Therapeutics p.554